piektdiena, 2010. gada 29. oktobris

medus etiķis (Vom Fass)

Šodien iegriezos Vom Fass veikaliņā Spicē. Ja kāds nezin- Vom Fass veikaliņos pārdod ļlooooti gardas lietas-izlejamos etiķus, eļļas un alkoholu. Ja runājam par etiķiem-man garšo mango, medus un ķiršu.Varbūt ir vēl kāds, bet tos vēl neesmu iepazinusi. No eļļām ir daudz izvēle-no nomēģinātām eļļām vislabāk patīk zaļumu-ķiploku olīveļļa un ķirbju sēklu eļļa. Pielietojumi visām šīm lietām-dažnedažādākiem.
Tuvāk iepazīties var: www.vomfass.lv

Šovakar pagatavoju zaļos salātus (salātu lapas, sarkanie sīpoli, zaļās olīvas (man bija ar garnelēm), gurķis, tomāts) un pārlēju medus etiķi-dievīgi! Paldies Vom Fass!

trešdiena, 2010. gada 27. oktobris

pusdienu piedāvājums

Zinu, ka daudzi savas pusdienas darbam sagatavo iepriekšējā vakarā. Arī es esmu starp tiem cilvēkiem! Līdz ar to es vēlētos ik pa laikam iepazīstināt ar savām vienkāršajām receptītēm, ko varat pagatavot "uz ātru roku", gadījumos, kad vakariņas jau ir apēstas un nav vairāk ko likt cibiņā uz darbu :) Protams nedomāju, ka jums manā receptē izmantotās izejvielas liksies gana "vienkāršas". Gribēju teikt, ka gatavojot darbam pusdienas, vissvarīgākais-veselīgi un garšīgi:)

Papardelle makaroni ar mozarellu un taco mērci

papardelle makaroni (var praktiski jebkurus makaronus!)- ņēmu  4 "ligzdiņas"
1 mozarellas bumbiņa
diedzētas ķīnas pupiņas-tik cik gribas!
1/2 burciņa Taco mērce (man bija Santa maria TACO MILD)
+ja gribat asāku, var likt klāt vēl kādu čillī mērcīti!

Nekas īpašs gatavošanā nav! Izvāra makaronus al dente (tas ir-ne pavisam mīkstus, bet gan, lai tad, kad uzkož, jūt iekšā čuķ-čuķ cietāks!). Kad makaroni gatavi- iemaisa kubiņos sagrieztu mozarellu, pupiņas un taco mērci.
Gatavs!!

otrdiena, 2010. gada 26. oktobris

Jauns žurnāls par ēdienu lietām

Šo trešdien (27.10.2010.) klajā nāks Dienas izdotais žurnāls "Dienas ēdieni" par un ap ēdienu lietām...
http://diena.lv/lat/dzive/edieni/tresdien-nak-klaja-jauns-zurnals-dienas-edieni#comments
Redzēsim vai sevi attaisnos:)
p.s. joprojām skumstu pēc žurnāla Garšīgs:(

Veikals Avokado

Tērbatas ielā (starp Ģertrūdes un Stabu ielām) ir atvēries veikals Avokado, kas visu šo laiku ir atradies ģertrūdes ielas pašā galā. Nepārprotami-tagad daudzzzz tuvāk centram, tiešām izdevīga atrašanās vieta!!
Ja kāds vēl nezin- Avokado ir garšvielu un delikatešu veikaliņš (cenas nepavisam nav augstas!), kur pārdod daudz dažādas garšvielas (cepšanai, vārīšanai, sautēšanai, kūkām, utml), daudz ko priekš saimniekošanas virtuvē, kā arī suši lietas un austrumu lietiņas.

Vakar bij aizcilpojusi-uhhh sapirkos ne pa jokam! Daudzas lietas pat nebiju manījusi nekur citur! Tā kā gadiet, kad pagatavošu, ko neparasti garšīgu un tad noteikti šeit ielišu recepti:)

svētdiena, 2010. gada 24. oktobris

diedzētas ķīnas pupiņas

Vai jūs mēdzat diedzēt kādas sēkliņas? Nevienam jau vairs nav šaubu, ka diedzētās lietas ir super veselīgas un pilnas ar vitamīniem. Mūsu ģimenē visiecienītākā diedzētā lieta ir- ĶĪNAS PUPIŅAS!! Tik gardas, ka ēdam ar karotēm:)) Bet, ja liekas, ka ēst ar karotēm šos gardumus ir pārāk ekstravaganti, iesaku sadiedzētās pupiņas likt klāt jebkuram ēdienam. Būsiet veseli kā rutki (graudaugi taču satur ļoti daudz B vitamīna)!!

Mēs lietojam šīs pupiņas, kuras pērkam Biotēkā (bet jūs varat izmantot jebkuras citur nopērkamās):
http://internet.bioteka.lv/index.php?dispatch=products.view&product_id=30178

gardā ķirbju biezzupa

Vispār Oskaram (mans vīrs-kas vēl nezin) negaršoja ķirbji, bet tiklīdz tos sāku pagatavot es-tā ķirbji ir iegaršojušies un laikam garšo pat labāk nekā man :)) he he he
Viena no tādām ķirbju receptēm ir šī:

1/2 ķirbja (maza arbūza izmēra ķirbis)
1/2 selerijas saknes
1 liels sīplols vai viens puravs
1 burkāns
5 daiviņas ķiploki
1 bundža (250 ml) kokosriekstu piens vai kokosriekstu krēms (nopērkams Gemosā)
1/2 čilī pāksts
Santa Maria garšviela Zupām un mērcēm***
zivju mērce vai sāls
pipari, timiāns (lietoju savos laukos audzēto, kura vietā tu noteikti vari izmantot kaltēto)

olīveļļa
bekoniņš cepšanai vai garneles

Sagriež burkānus plānās ripiņās, sīpolus un ķiplokus ne sevišķi sīki, čilī pāksti (protams, bez sēklām!) un liek katlā, kur vārīsiet zupu, pielejot olīveļļu. Apcepam šo visu, pieliekot klāt garšvielas! Sarīvē seleriju sakni un pieliek klāt saceptajam, mazliet apbrūninām un leja katlā ūdeni tik daudz, cik nepieciešams, lai nosegtu tikai selerijas. Ņemiet verā, ka būs jāsautē ķirbis, tādēļ ūdenim jābūt tik, cik vajag priekš sautēšanās. Liekam katlā mazos gabalos sagrieztu ķirbi un atstājam uz lēnas uguns sautēties, kamēr ķirbis mīksts.
Sablenderē zupu un pielej klāt kokosa pienu vai krēmu un liekam uz uguns kamēr uzmet burbuli.
Zupa gatava! Lai būtu interesantāk, mēs zupā mēdzam iemest arī ko papildus-vai nu apceptu bekoniņu strēmelītēs vai atlaidušās (apvārītas) garneles.

*** attiecībā uz Sana maria garšvielām-esiet uzmanīgi, jo daudzi santa maria garšvielu veidi satur E vielas un vēl visādus brīnumus. Es izvēlos tās, kurām sastāvā ir kaltētie garšaugi, bez E...tā kā-iesaku lasīt sastāvu!!

šokolādes prieciņš (iesaku!)

Šodien sagribējās kas ļoti salds, tādēļ kā punkts uz "i" bija Kristas šokolādes pudiņu recepte, kuru ņēmu no viņas bloga - www.krista.lv.
Šeit ir recepte: http://krista.lv/2010/09/sokolades-pudini/

Diemžēl manā pannu/kastroļu kolekcijā nebija pudiņu trauciņu, bet izmantoju mufinu panniņas-sanāca tik pat labi!!