svētdiena, 2010. gada 24. oktobris

gardā ķirbju biezzupa

Vispār Oskaram (mans vīrs-kas vēl nezin) negaršoja ķirbji, bet tiklīdz tos sāku pagatavot es-tā ķirbji ir iegaršojušies un laikam garšo pat labāk nekā man :)) he he he
Viena no tādām ķirbju receptēm ir šī:

1/2 ķirbja (maza arbūza izmēra ķirbis)
1/2 selerijas saknes
1 liels sīplols vai viens puravs
1 burkāns
5 daiviņas ķiploki
1 bundža (250 ml) kokosriekstu piens vai kokosriekstu krēms (nopērkams Gemosā)
1/2 čilī pāksts
Santa Maria garšviela Zupām un mērcēm***
zivju mērce vai sāls
pipari, timiāns (lietoju savos laukos audzēto, kura vietā tu noteikti vari izmantot kaltēto)

olīveļļa
bekoniņš cepšanai vai garneles

Sagriež burkānus plānās ripiņās, sīpolus un ķiplokus ne sevišķi sīki, čilī pāksti (protams, bez sēklām!) un liek katlā, kur vārīsiet zupu, pielejot olīveļļu. Apcepam šo visu, pieliekot klāt garšvielas! Sarīvē seleriju sakni un pieliek klāt saceptajam, mazliet apbrūninām un leja katlā ūdeni tik daudz, cik nepieciešams, lai nosegtu tikai selerijas. Ņemiet verā, ka būs jāsautē ķirbis, tādēļ ūdenim jābūt tik, cik vajag priekš sautēšanās. Liekam katlā mazos gabalos sagrieztu ķirbi un atstājam uz lēnas uguns sautēties, kamēr ķirbis mīksts.
Sablenderē zupu un pielej klāt kokosa pienu vai krēmu un liekam uz uguns kamēr uzmet burbuli.
Zupa gatava! Lai būtu interesantāk, mēs zupā mēdzam iemest arī ko papildus-vai nu apceptu bekoniņu strēmelītēs vai atlaidušās (apvārītas) garneles.

*** attiecībā uz Sana maria garšvielām-esiet uzmanīgi, jo daudzi santa maria garšvielu veidi satur E vielas un vēl visādus brīnumus. Es izvēlos tās, kurām sastāvā ir kaltētie garšaugi, bez E...tā kā-iesaku lasīt sastāvu!!

4 komentāri:

  1. Kāda atšķirība kokosriekstu pienam un krēmam?

    AtbildētDzēst
  2. rigassosserviss.lv/durvju-atversana/

    AtbildētDzēst
  3. Es arī taisu zupas, bet biežāk vienkārši cepu ķirbi un ēdu ar mērcēm - https://edieni.lv/receptes/kirbis-cepeskrasni/

    AtbildētDzēst