sestdiena, 2010. gada 2. oktobris

ķirbju kūka

Vai izskatās gardi?:))
Mums laukos ir liela ķirbju raža. Mums pat ir viena atsevišķa istaba, kas domāta tikai ķirbjiem!!! iedomājies-telpa tikai un vienīgi ķirbjiem!!! Tādēļ nav brīnums, ka man Rīgā dzīvoklī arī ir ķirbju pārpilnība:))
Arī TU vari pagatavot sev un saviem mīļajiem šādu kūku, ja vien tev ir ķirbis! Turklāt- kūka garšo arī tiem, kam ķirbis negaršo un tas jau ir pats labākais:)

Kūkas pamatam:
100 gr sviests (rupji rēķinot-puspaciņa)
50 gr cukurs- var likt gan brūno, gan balto(apmēram 3 ēd.karotes ar kaudzi. Ja gribi saldāku-var likt vairāk)
50 ml ūdens (parasti normāla izmēra glāzē ir 200 ml)
2 glāzes milti (apmēram 400 ml, ja mēra glāžu tilpumā)

Pildījums:
500 ml tvaicēts ķirbis (apmēram 600 gr ķirbis-pirms tvaicēšanas)
4 olas
100 ml krējums (ņēmu 10% Kārums saldo krējumu, kas domāts kafijai, bet īstenībā der jebkam, jo ir liesāks nekā 35% saldais krējums)
150 ml  brūnais cukurs (kūka nebūs extra salda. Ja vēlies tieši tādu-liec vairāk)
3 ēdamkarotes kukurūzas cietes (var lietot arī kartupeļu)
garšvielas-kanēlis, malti muskatrieksti, kardamons (nopērkamas jebkurā veikalā!)

Sajauc ar rokām sastāvdaļas, kas domātas kūkas pamatnei. Mans padoms- vislabākā mīkla rodas, to rūpīgi mīcot. Ja pirmajās minūtēs liekas, ka "tu jau nu to mīklu nesamīcīsi"-tu dziļi kļūdies. Mīcīšana ir visa pamatā!!
Mīklu ieklāj formā. Man bija forma ar noņemamām malām, kas parasti paredzēta kūkām, bet tikpat labi vari izmantot tartes formu. Ieliek uz 180 grādiem cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.
Tikmēr sagatavo iekšā lejamo pildījumu- katlā ieliek 600 gr ķirbi un kādu 100 ml ūdeni. Liek vāku un tvaicē uz lēnu režīmu kamēr ķirbis mīksts. Noteikti ar karoti nosmel pārpalikušo ūdeni, lai paliek tikai ķirbis.
Saputo kopā olas ar cukuru, kad saputots-pielej krējumu,cieti un garšvielas un atkal vēl mazliet saputo. Kad gatavs ķirbis-ielej saputotajā masā arī to.
Visu pildījuma masu ielej formiņā, kurā jau mazliet ir pacepusies mīkla.
Kūku cep 180-200 grādos. Kūka nebūs gatava ātrāk par 30 minūtēm. Būs gatava tad, kad ir brūnas malas un virsiņa. Noteikti iedur koka irbulīti kūkas viducī, lai nav galīgi šķidra. Brīdinu, ka tai brīdī, kad kūka būs brūna, iekša nebūs pilnīgi un galīgi sausa-tas ir ok, jo kūku būtu ieteicams ēst, kad padzijusi, kad būs jau mazliet sarecējusi.  Ja tev mājās ir mandeļu skaidiņas- 15 minūtes pēc cepšanas, apber kūku arī ar tām.

Bon apetit:))
p.s. kūkas recepte pielāgota no http://www.cetrassezonas.lv/

3 komentāri: