ceturtdiena, 2010. gada 18. novembris

dārzeņu spring rolls

Šoreiz taisīsim tās saucamos spring rolls jeb dārzeņu rullīšus. Tie ir ļoooooti garšīgi un ļooooti veselīgi!!!
Sāksim ar to, ka pats svarīgākais produkts, kas ir nepieciešams ir- rīsu papīrs. Nē, nē-tas nav tas slavenais rīspapīrs no Ķīnas, bet gan ēdamais:)
Tādu var nopirkt, piemēram, Akovado veikaliņā Tērbatas ielā. Paprasiet tik pārdevējai (viena tur ir īpaši jauka!), ko Jums vajag-nevajadzēs pašiem meklēt pa veikalu:)) Lētāk šo papīru var iegādāties "slavenajā" Gemosā! Maksā apmēram 1.30 Ls par paciņu (ja nemaldos 10 gabali papīra).
Ja runājam par sastāvdaļām, kuras pildīt rullīšos-tās paliek uz Jūsu "sirdsapziņas"- gaumes lieta...var papētīt internetā-ko tad vispār var sapildīt tādos rullīšos. Šeit došu ieskatu savos rullīšos.

Nepieciešamās sastāvdaļas iekša likšanai:
1/4 daļa paciņas vermicelli rīsu nūdeles (nopērkamas pat Rimi pie suši lietām)
pāris salātu lapas
buntīte seleriju/pētersīļu lapiņas vai dilles
1/3 no gara gurķa
bļodiņa atlaidinātas (vai vārītas) garneles
1 avokado
1/3 no sarkanās paprikas

Nu tā sākam- aplejam nūdeles ar karstu ūdeni, lai pastāv kamēr griezīsiet sastāvdaļas. Salātu lapas nevajag griezt, bet tikai atdalīt no kātiem. Sagriežam mazos stabiņos gurķi, avokado, papriku.Saplūkājam zaļumus. Pārbaudam nūdeles, vai ir mīkstas un nokāšam. Sausām nūdelēm uzberam mazliet sāli un piparus.

Tagad ņemam rīsu papīra loksni (tā ir apaļa) un mērcējam to bļodā, kura pilna ar siltu ūdeni. Re šeit būs pamācība no kādas dāmas.

Uzmanīgi ar loksni, jo tā ir ļoti plāna un plīstoša. Paturam to ūdenī kādas 20 sekundes-kamēr var sataustīt, ka loksne varētu būt ēdama un mīksta:) Tad klājam loksni uz tīra galda un apļa vidū liekam salātu lapu un krāmējam virsū visas sastāvdaļas. Protams, nevajag pārcensties un sakrāmēt pāri malām:)) Rīsu papīrs, kā jau teicu, ir trausla lieta. Lūk bildes no manas darbošanās:
 Tad, kad sastāvdaļas sakrāmētas, jāsāk rullēt. Aizrullējam līdz pusei (gluži kā suši) un tad malas tā kā uz iekšu ieliekam un rullējam tālāk.
Lai tas viss būtu saprotams, iesaku noskatīties šīs dāmas video dažādās rullīšu taisīšanas stadijās: šeit.
Un šeit būs mans gatavais rullītis:
Ēdot rullīti, to ir jāmērcē kādā mērcītē- varat uztaisīt mērcīti, kādu parasti taisat priekš dārzeņu mērcēšanas (ar krējumu vai bezpiedevu jogurtu, zaļumiem). Varat meģināt uztaisīt šo mērcīti, kurai ir ļoti savdabīga garša-tāda austrumnieciska:
ēdamkarote laima sulas
saspiesta ķiploka daiva
ēdamkarote cukurs
2 ēdamkarotes zivju mērces (sāls vietā!)
1/2 tējkarote malti (sausais) čilī pipari
80 ml ūdens (kāda 1/4 daļa glāzes)

Visu samaisa un mērcē tik rullīšus.



5 komentāri: